Hver og en har sin egen unike opplevelse
Spør du 10 deltakere fra et og samme gongbad vil du få beskrevet 10 ulike opplevelser. Det eneste du trenger å "gjøre" under et GongBad er å ligge på en matte med et teppe over deg, eller sitte komfortabelt i en stol. Derfor kalles det også ofte for latmannsyoga. Gongmesteren/spilleren guider deg gjennom en systematisk kropps-scanning og pustebevisstgjøring slik at du kan lande i din egen kropp og bringe oppmerksomheten din innover. Dette forbereder også kroppen og sinnet ditt for dyp avslapning og for å gi slipp.
Deretter toner Gongspilleren inn ved å f.eks synge et mantra for så å begynne å spille. Underveis vil du oppleve at gongen spilles opp i lydnivå flere ganger etterfulgt av stillhet og ulike perkusjonsinstrumenter og kanskje sang eller toning. Gongbadet avsluttes med en lengre stillhet. Det skapes et rikt og altomfattende lydbilde, som om du bades i lyd, og tar kroppen og sinnet ut på en reise, en reise i tidløst rom?. Reisen kan bestå i at det kommer ulike følelser og bilder til overflaten, kanskje du får en innsikt i noe du har tenkt mye på i det siste. Andre føler de er ute i verdensrommet og flyr, mens noen er dypt inni moder jord. Noen sovner, noen opplever at kroppen blir veldig, veldig tung og som om den blir ett med luften rundt/universet. Et gongbad kan heller ikke gjenskapes slik at vært gongbad vil oppleves ulikt. De fleste opplever at de har fått slappet veldig godt og dypt av og sover veldig godt etterpå; stress-reduksjon på sitt beste! Man kan også kjenne seg litt ekstra glad etterpå. En av de sterkeste opplevelsene er den dype stillheten man gjerne kommer i kontakt med. Stillheten etter at gongen er spilt opp er altoppslukende og hjelper deltakeren til å integrere opplevelsen. For mange er det første gang de opplever at «hodet» er helt stille, at det rett og slett ikke finnes noen tanker der.
I 2011 da jeg begynte å spille var det nesten ingen som hadde hørt om Gongbad eller visste hva det var. Nå er det nesten blitt allmenn kjennskap og du finner nå Gongspillere i hele Norge. Det er faktisk en økende interesse for Gongbad og lyd-healing i hele verden.
Er GongBad musikkterapi?
Et GongBad er en dypt avslappende og meditativ opplevelse der du kan gi slipp på stress og tankekjør. Navnet reflekterer følelsen av å bli badet i lyder, overtoner og vibrasjoner fra Gongene og de andre instrumentene. Kjært barn har mange navn og du vil finne ulike beskrivelser av hva GongBad er. Noen kaller det for lydhealing eller lydbad, mens andre vil kalle det for musikkterapi. Effekten kan både beskrives ut ifra et yogisk/alternativt/østlig medisinsk ståsted og ut ifra et vestlig medisinsk ståsted. Yogisk kan vi beskrive effekten ut ifra hvordan de ulike lydfrekvensene påvirker og balanserer chakra-systemet og kosha'ene. Med et vestlig medisinsk perspektiv kan vi beskrive effekten ift hvordan lydbølger/frekvenser påvirker, stimulerer og balanserer kroppens nervesystem og senker hjernens bølgefrekvens fra en aktivert og stresset tilstand til en meditativ tilstand (alfa, theta og og noen ganger delta-bølger).
I 2016 ble Musikkterapeut og førsteamanuensis ved Griegakademiet, Viggo Krüger, intervjuet av DN om denne nye trenden. Krüger er skeptisk til lydbad-trenden: «Som musikkterapeut er jeg jo opptatt av det motsatte. At musikk er noe aktivt som man driver med i sosiale sammenhenger enten i band, kor eller som konsertgjenger. Jeg er litt kritisk til passive lydbad som duller med deg. Fenomenet er vel i slekt med mindfulnessbølgen. Ro, avslapning og balanse i tilværelsen er viktig for mange. Lydbad gjør deltagerne til passive mottagere. Man kan nesten si det samme om moderne popmusikk. Låtene til for eksempel Kygo og Alan Walker er laget for å tilfredsstille. De hverken utfordrer eller gir oss noe å tenke på. Det er et nytt samfunnsfenomen at musikken skal være glatt, passiv og stimulerende», sier Krüger. Også The New York Times har fått med seg at «lydbad har gått fra det metafysiske til ’mainstream’». Flere yogastudioer, hoteller, helsesentra og velværenettsteder vier plass til meditasjonsformen.
Jeg får lyst å invitere Krüger på Gongbad og ha en god prat med han. For det første er jeg ikke enig i at det hverken utfordrer eller gir oss noe å tenke på når vi nyter et Gongbad. For det andre er jeg ikke enig i at musikkterapi må være noe aktivt, jeg sier heller som Ole Brumm; ja, takk begge deler. Hva er det mange av oss i dagens stressede samfunn savner og trenger? Egentid, stillhet, komme bort fra ytre stimuli (mobil, prestasjonspress, stress ol., et ytre rettet fokus) for å få bedre kontakt med oss selv, rett og slett stoppe opp litt, senke skuldrene og stresse ned. I dette er det mye terapi. For ikke å snakke om selve effekten gongbadet har på nervesystemet. Slik all musikk i grunn har.
Etter et Gongbad vil du føle deg dypt avslappet, restituert og glad. Mange opplever dyp indre stillhet for første gang i deres liv, noe som kan være en transformerende opplevelse i seg selv.
Min tilbakemld til deg på kurset er kun positivt🥰 Du har en nydelig måte å formidle kunnskap på. Rolig, forståelig og enkelt slik at selv helt vanlig mennesker som meg som hverken er instruktør eller lærer i noe, men kun har vært på gongbad som deltaker, klarte lett å forstå og lære hvordan man kan holde gongbad. Jeg er veldig takknemlig og kjempeglad for at jeg meldte meg på
kurset🌟
Rist av deg stress, hvil eller sov godt med meditasjon, guidet avspenning, pusteøvelser og Gongbad!
Enjoy the Soundbath-experience in the Emanuel Vigeland museum in your own home!
Jeg kommer gjerne til ditt yogastudio eller bedrift og holder GongBad - ta kontakt med meg for tilbud på mail annesiri@sacredsound.no