Sacred sound by Anne Siri, Gongbad, konserter, kurs og nettbutikk

Alle kan synge!

Hvilket forhold har du til stemmen din?

Hva har stemmen din med nervesystemet å gjøre?

Har du lagt merke til hvordan stemmen din kan endre seg i ulike situasjoner? Når du blir stresset, nervøs, redd el.l. så blir gjerne stemmen lysere, "strammere" og får mindre klang og bærekraft, mens når du er avslappet så er gjerne stemmen dypere, mykere, god klang og bærekraft?

Det er ikke så rart at det er slik. Det er så mye som påvirker stemmen og stemmeleiet. Utover stemmebåndene og tungen vil musklene i halsen, nakken, kjeven, hodet, mellomgulvet mm., kropps-holdningen din og hvordan du står på føttene og ikke minst pusten din påvirke stemmen.


Nervus vagus er hoved-nerven i den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet. Den leder både motoriske, sekretoriske og sensoriske impulser. Den forsyner de fleste innvolls-organene inkl. hjertet og til dels musklene i strupehodet, samtidig sender også disse organene og musklene signaler tilbake til hjernen via Vagus nerven - dvs. signalene går begge veier. Vagus nerven samhandler altså med forskjellige deler av kroppen vår. Så mye at mange definerer den som kroppens drivkraft, en indre kanal som regulerer hvile og også deaktiverer tegn på angst (frykt, redsel) i kroppen vår. Noe annet spennende er at Vagus nerven er forbundet med den bakre veggen av den eksterne hørselskanalen, den nedre delen av trommehinnens membran og stigbøylen (stapedius) i mellomøret. Fra disse delene av øret går nerven ned til de indre organer. Det betyr at når øret ditt stimuleres av lyd, stimuleres alle vitale vegetative organer. Dette gjør også øret ditt til et parasymptatisk regulatorisk organ for hele kroppen.


Når Vagus nerven blir aktivert og sender sine signaler til de ulike indre organene og musklene vil vi bli rolige, avslappede, fordøyelsen vil fungere bra, pusten blir langsom og dyp, hjerterytmen blir langsom etc. Når du blir nervøs og stresset er det sympatikus-delen av nervesystemet som overtar, og det motsatte oppstår i kroppen: kroppen og systemet "strammes opp" og gjøres klar for flukt eller kamp. Pusten blir hurtigere, blodet omfordeles til de store muskelgruppene, du blir veldig fokusert og får tunnelsyn. Du er i alarmberedskap.

Sang, musikk og lange og vedvarende lyder har derfor en tendens til å være beroligende og avslappende (parasympatisk respons), mens skarpe og brå, høye lyder har en tendens til å utløse årvåkenhet og alarm (sympatisk respons).

Stemmen din; to-veis kommunikasjon
Hva betyr dette? En ting er at stemmen din påvirkes av at du er nervøs eller ikke liker stemmen din (kanskje du har blitt fortalt en gang at du synger falskt...?). En annen og helt utrolig ting er at du med din egen stemme faktisk kan berolige kroppen og sinnet ditt. Du har sikkert fått med deg Demens-koret og effektene kor-sang har på deltakerne i Demens-koret. Dette er en av grunnene! Når du selv synger stimulerer du din egen Vagus Nerve og får alle de gode, helsebringende effektene det gir. Det er ikke rart kor-sangere er veldig glade og fornøyde og sover som steiner når de kommer hjem etter kor-øvelse!

Men jeg kan ikke synge -tenker du kanskje?

Jeg har alltid vært glad i å synge og har sunget mye opp igjennom oppveksten. Men, på et tidspunkt forsvant sangen ut av livet mitt og det var først da jeg begynte med yoga og å spille Gong at sangen gradvis kom tilbake. Men det tok sin tid før jeg turte å begynne å synge for deltakere på GongBad - og gjett om jeg ofte var nervøs! Men, lysten og trangen sammen med en porsjon modighet fikk meg til å begynne. Her er mine tips og erfaringer til deg som har lyst til å få bedre kontakt med stemmen din (ikke nødvendigvis begynne å synge for andre, men hvem vet?)

Tips for å komme i gang

  • Første premiss; du skal ikke synge - du skal tone/lage lyd. Det vil si at du ikke trenger å tenke på å treffe riktig note eller huske ord i en tekst. Dette er viktig for å dempe mest mulig nervøsitet.
  • Andre premiss: aksepter at du er nervøs og usikker. Det er helt normalt, alle blir det. Si det høyt eller inni deg når du kjenner nervøsiteten komme; jeg er jammen meg nervøs - og smil vennlig til deg selv.
  • Før du skal i gang med å lage lyd finn en måte å bli avslappet på i kroppen og hodet. Du kan f.eks gjøre litt yoga eller en pusteøvelse, meditere, eller stå og riste litt på kroppen, eller noe annet du liker. Rull på skuldrene, gjeip og strekk på kjeven og halsen, strekk litt på nakken. Pust fem dype og lange pust ned i magen med åpen munn (ikke "yoga-pust" med nesen).
  • Nå er du klar for å lage lyd/tone. Lag lyd på vokalen O. Når du lager lyd leker du litt med hvor dyp og lys O'en din er og finner det nivået der du kjenner at du lager lyd med god avslappethet i strupen/halsen/nakken/kjeven. Du skal altså ikke anstrenge deg. Bruk pusten godt; pust dypt inn gjennom munnen, lag en så lang Ooooooo du klarer. Gjenta flere ganger. Opplever du at du stivner til? Beveg deg litt, rist litt på deg.
  • Nå har du funnet tone-leiet og da kan du gå videre til de andre vokalene; A, E, I og U og lage lyd på samme avslappede måte med disse.
  • Til slutt setter du sammen vokalene og synger/toner litt med O, deretter A etc. Kanskje det kommer en liten melodi?
  • Siste tips: legg en hånd på hjertet og lytt til hjertet ditt! Ton så med vokaler det hjertet ditt har lyst å formidle. Se for deg en du er glad i og syng til denne :-)



Gratulerer!!! Du kan synge!!!

Ps. på bildet ser du favoritt-instrumentene mine når det gjelder å tone og bli trygg på stemmen. ShrutiBox anbefaler jeg å kjøpe via ShrutiBox Company, Sansula og Gonger finner du i nettbutikken.

Jeg kommer gjerne til ditt yogastudio eller bedrift og holder GongBad - ta kontakt med meg for tilbud på mail annesiri@sacredsound.no

Copyright © All Rights Reserved

: